Música

 “De Carcaixent…i dolces”, recull tot el treball de recuperació folclòrica que portarem a terme a la població de Carcaixent fins el 2007. La seua presentació es va realitzar al Magatzent de Ribera amb l’espectacle del mateix nom, “De Carcaixent… i dolces” el 29 d’abril de  2007.

El 3 de desembre de 2005 el grup de balls populars Les Folies de Carcaixent presentaba la restauració d’aquest repertori a l’Auditori local de l’Antic Convent de Corpus Christi ( l’auditori de les Dominiques) de la mà del seu mestre, Xavier Rausell.  Aquest repertori ara recuperat està format per les seguidilles, el bolero Pla, el ball “per la de l’u”, el bolero Llis y el ball de les Llauradores o danses d’escola junt a la Jota, la Malaguenya, “Les Danses” y la Masurca “de les mantellines” de caire popular.  A banda dels balls escolaritzats y populars el nostre treball s’ha centrat també en la recuperació de les danses procesionals: ball de pals y planxes, dansa del sabre, dansa de serrans, dansa de peregrines, misteri de Santa Bárbara i dansa de pastorets y pastoretes.  Tot aques material el podeu trobar en el cds De Carcaixent…i dolces”.

Aquest és el primer treball discogràfic del Grup de Balls Populars les Folies de Carcaixent, un treball que intenta recuperar part d’aquelles músiques, danses i cançons que van acompanyar les festes i celebracions dels nostres avis.

Aquesta gravació s’articula al voltant de tres elements festius com són les danses, els balls rituals de la processó de la Mare de Déu d’Aigües Vives i els balls populars interpretats pels grups de la ciutat.

El primer, la festa de les danses, que va perviure fins l’any 1963, fou un dels elements més importants a Carcaixent. A partir de la segona meitat del segle XVIII un bon nombre d’anotacions i referències ens aproximen a aquest ball.

La segona part del disc està dedicada a les músiques de la processó, balls i danses rituals que s’apleguen en aquesta festivitat provinent de Nadal i de Corpus.

El darrer apartat recull els balls populars de la ciutat, uns de caire més popular i que han estat recollits gràcies a un llarg treball de recerca, cas de la Malaguenya, la jota de Nadal, el ball del Rei o l’Asguirlando, la Masurca, una versió de les Llauradores i altres que formaven part del repertori del Cuadro de bailes valencianos del maestro José Pla Penalva, els seus deixebles i altres mestres de balls de comptes com Julià Martines. Un disc de CAMBRARECORDS amb la inestimable col·laboració de Pep Botifarra.

ELS BALLS DE LA PROCESSÓ DE LA MARE DE DÉU D’AIGÜES VIVES

3 Dansa de cabuts
4 Pastorets i pastoretes
5 Les pastoretes
6 Aros o arquets
7 Ball de la carxofa I
8 Ball de la carxofa II
9 Les quatre parts del món
10 Pals i planxes núm. 1
11 Pals i planxes núm. 2
12 Pals i planxes núm. 3
13 Pals i planxes núm. 4
14 Pals i planxes núm. 5
15 Pals i planxes núm. 6
16 Pals i planxes núm. 7
17 Pals i planxes núm. 8
18 Dansa del sabre
19 Dansa dels serrans
20 Dansa de les xiques pelegrines
21 Misteri de Sta Bàrbara verge i màrtir

ELS BALLS POPULARS

22 Les llauradores
23 Bolero llis
24 Ball per la de l’ú
25 Bolero pla
26 Jota de Nadal
27 Malaguenya
28 Masurca de les mantellines
29 Seguidilles
30 Ball del Rei – l’Asguirlando

A l’actualitat el grup ha ampliat el seu repertori amb de músiques i balls tradicionals i populars de Simat, Barx i Benifairó; els balls de l’escola de José España “El mestre Corretja” d’Alzira: les valencianes de l’u i dos, les valencianes de l’u i dotze, el bolero andalús, el bolero i els balls de Corbera como son: el Bolero Pla, la Malaguenya i una variant de Jota.

2007.   http://www.myspace.com/lesfoliesdecarcaixent

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s