Danses de processó

Dansa de les Xiques peregrines

Dansa de les Xiques Pelegrines. 16 d'octubre 2009

Dansa de cintes de tipus ornamental. L’any 1850 aniversari del VIé Centenari de la troballa de la imatge de la mare de Déu d’Aigües Vives s’hi estrena juntament amb altres dues en la cavalcada de la troballa i la processó dels dies 15 i 16 d’octubre. Recuperada en 2005 les xiques vesteixen segons l’arxiu de roba segons els frares franciscans amb barret de pelegrí. Actualment les xiques ballen amb faldetes blanques, sinagues, davantal amb emblemes de la lletania lauretana, mocador de manila, gran quantitat de collars i cadenes i barret de pelegrí amb la típica vieira. La seua música recuperada en part gràcies a Maria la Barraleta és de ritme trencat, molt pareguda a la que es ballava també a Cullera en la dansa de cintes.
Les xiques del grup de Balls Populars Les Folies l’interpreten des de la seua restitució al seguici processional el dia 16 d’octubre.

Dansa dels Serrans

Dansa dels Serrans

La dansa de serrans apareix documentada per primera vegada en l’obra sobre Carcaixent de Francesc Fogués Juan, cronista de la ciutat en la dècada de 1930. En ella s’especifica que va ser una dansa creada a la ciutat per tal de commemorar el VIé Centenari de la Troballa de la imatge de la Mare de Déu d’Aigües Vives a la vall del mateix nom. La dansa de Serrans està composat per 8 homes i un infant que realitzen diverses figures coreogràfiques i balls de pals. La seua indumentaria blanca té com a característica principal l’ús de la camisa, el saragüell, faixa groga o roja, muntera amb l’anagrama de Maria i dues cintes (una roja i l’altra blava) que creuen el pit.

El Misteri de Santa Bàrbara

El misteri de la gloriosa verge màrtir Santa Bàrbera de Carcaixent pareix que té el seu origen en el culte a la santa que se li ret des del segons quart del segle XVIII a la ciutat. Patrona de les tronades i altres elements atmosfèrics que podien fer malbé les collites, aquesta santa junt a Abdon i Senent han estat la terna protectora del camp valencià. A més de festes, danses i focs que es realit…zaven en la seua festivitat a l’hivern, Carcaixent compta amb un misteri que participava de la processó patronal, al igual que a altres pobles de la Ribera del Xúquer. El text actual trobat en un full del material recuperat als familiars de José Pla, tot i completant-se l’última part. Unes notes trobades al mateix full mostraven una melodia segurament d’orgue i d’autor conegut que és l’actual emprada en la introducció al misteri. Santa Bàrbera, Diòscor i el personatge (graciós o xivato segons uns o altres) intervenen en ell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s