Publicacions

Vestir-se per a la Festa
El ball de les llauradores d’Algemesí

Oreto Trescolí, Xavier Rausell i Enric Olivares
Ajuntament d’Algemesí, Institut Municipal de Cultura d’Algemesí, Museu Valencià de la Festa i Amics del Ball de les Llauradores.

Catàlec editat amb motiu de l’exposició programada dins el I Aplec d’Algemesí de Cultura d’Arrel Tradicional per tal de commemorar el Centenari del Ball de les Llauradores.
Una ullada cap a les distintes interpretacions que s’han realitzat al llarg de la segona meitat del segle XIX i de tot el segle XX del vestit popular valencià, mirant cap al passat des del precís moment en què aquella roba tradicional deixà d’usar-se de manera habitual, i finalitzant amb el vestit usat pel Ball de les Llauradores d’Algemesí
Amb peces de la col·lecció particular d’Angelita Ros i Xavier Rausell.

ISBN:84-934031-8-0
Dipòsit Legal: V-2710-2005


Exposició de joieria tradicional valenciana 

Publicació catàlec de la exposició organitzada per el Grup de Balls populars Les Folies de Carcaixent. Juny-octubre de 2003.
Comissaris de l’exposició i textos de F. Xavier Rausell i Bernat Daràs.
Amb la col·laboració de Lluís Romeu, Esther Olmos, Jose Manuel Bonet, Manoli Martínez, Cristalleria Gregori, F. Xavier Gregori, Segurs Picot, Susana Vallés, V. Daniel Crespo, Matilde Cuello, Amparo Lozano, Eva Lozano, i l’Arxiu Històric de la Parròquia de l’Assumpció de Nª Sª de Carcaixent.

llibret de l'exposició

Inventant la Tradició
Indumentària i identitat

Edita: Museu Valencià d’Etnologia
Comissariat de la exposició: Sunsió García Zanon i Francesc Xavier Rausell Adrián
Amb textos de: Aureli Doménech, Sunsió García, Antonio Herrero, F. Xavier Rausell, Gil Manuel Hernández, María Antonia Herradón, Emilia Rueda, Óscar Lázaro, Mercè Fernández, Elisa González i Josep Lluís Marín.

ISBN:978-84-7795-775-1
Dipòsit Legal: V 2776-2016


Indumentària Tradicional Valenciana
Matèries primeres color i ornamentació en la roba tradicional

Francesc Xavier Rausell Adrián
Editor: Albert Costa Ramón

Aquest és el primer volum de l’exhaustiu treball de Xvier Rausell sobre la indumentària valenciana on d’una forma revisionista i clara, basada en l’estudi de les fonts històriques, estableix els fonaments per a entendre la indumentària tradicional i la seua evolució. L’objectiu és donar al lector les eines necessaries per a aproximar-se al vestit tradicional valencià des de diverses perspectives i deixant al marge l’excessiva mirada folklorista.

Aquest primer treball es focalitza en l’estudi de les matèries primeres, la fabricació dels teixits, el cromatisme, la confecció dels vestits i l’ornamentació, un diccionari de teixits completa l’obra per a que qualsevol lector tinga al seu abast una eina fonamental per a entendre aquest món tan magnètic per a molta gent.

“…donar a conèixer les principals dades i idees sobre l’ampla indumentària tradicional valenciana, sobre les seues característiques, models evolutius, formes, teixits i colors, ornaments i singularitats que esperem puguen servir a posteriors estudis o interpretacions de la matèria, obrint nous camins i ubicant la nostra roba com una part de la nostra història…”
Xavier Rausell

ISBN: 978-84-617-1288-5
Dipòsit Legal: V 2074-2014


Indumentària Tradicional Valenciana
La construcció del vestit tradicional valencià

Francesc Xavier Rausell Adrián
Editor: Albert Costa Ramón

La principal funció de la roba per a la humanitat ha estat protegir-se de les inclemències meteorològiques però amb el temps, tot i que aquesta funció segueix conservant la seua importància, ha restat en un segón pla. La roba ha deixat pas a un concepte d’indumentària amb majors connotacions antropològiques com ara la distinció social, la diferència en el gènere, el pudor, la provocació, les conviccions polítiques, religioses o morals… tot això ens ha col·locat en un espai on la mirada de l’altre és molt important.

“L’expressió de la personalitat a través de la indumentària fou i és un medi d’ostentació i desig de representació, que explica millor que cap altre element l’evolució de les formes, les matèries i les modes en allò que hom pot anomenar la psicologia del vestit”

Flügel, J.C.

En aquest sentit el vestit tradicional valencià ha passat per tots aquests processos de canvi. Un dels més rellevants fou durant les primeres dècades del segle XIX, quan s’adopten amb major força les modes europees i es produeix una pèrdua destacable i continuada ja de fesonomia diferenciadora i característica del poble valencià. Podríem dir que el vestit tradicional valencià havia arribat, fins aquellmoment, amb característiques pròpies determinades gràcies a la conjunció de les influències de les diferents modes i aspectes arcaics i fossilitzats en la forma de vestir, amb un gust pels colors clars i lluminosos i uns complements de caràcter preciosista.

A la segon meitat del S. XIX la Renaixença Valenciana tracta de recuperar i valorar la llengüa i la cultura pròpia. En aquest sentit la indumentària no fou diferent, la burgesia valenciana que encapçala aquest moviment comença a cercar als baguls i als armaris la roba tradicional dels seus avant-passats per tal de crear visualment una icona tangible que s’usaria en ocasions especials on el sentiment valencianista es fera present. Serà a la proclamació de la filla de Teodoro Llorente com a Regina dels Jocs Florals en 1879 quan aquest model es presente, amb unes característiques pr`pies del moment tot cercant una imatge en el segle anterior, lligant emocionalment aquest fet amb la consciència i record d’un passat que com a poble s’havia perdut. A partir d’aquest moment comença la estereotipització del vestit a l’antiga, construint una icona reconeguda universalitzada gràcies a les pintures, entre altres, de Sorolla que atrets per l’estètica colorista i preciosista d’aquests vestits aconsegueix una forta plasticitat a les seues obres que representen sovint la més alta essència d’aquesta imatge construïda.

ISBN: 978-84-608-4201-9
Dipòsit Legal: V 2895-2015


Indumentària Valenciana
Al detall

Francesc Xavier Rausell Adrian
Edita: Albert Costa Ramón

Indumentària Valenciana Al Detall pretén aprofundir en el coneixement dels significats antropològics i etnològics d’abillaments tradicional a través d’un seguit de fotografies dels detalls que la conformen. Les matèries primeres, els ornaments, el tall i la manufactura o els usos, es fan lloc en aquest llibre per a ressaltar, com a xicotetes pinzellades, allò que hom reconeix com a indumentària valenciana i que va influir tant en la estereotipació d’aquell model representatiu que ha assumit els valors identitaris valencians.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es 42175768_1050352151800412_8188484205001310208_n.jpg

ISBN: 13-978-84-09-04794-9
Dipòsit Legal: V 2433-2018

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s