Quí som

Les Folies de Carcaixent som un grup de balls populars i escolaritzats de Carcaixent, a la Ribera Alta. Som un grup que arreplega la tradició folklòrica local principalment, com també la de poblacions veïnes molt relacionades amb Carcaixent, tant de la mateixa comarca de la Ribera Alta, com d’altres de tot el territori valencià, i amb una tasca gens menyspreable a la ciutat de València.

Les Folies previament a la seua formació i en la persona dels seus fundadors Francesc Xavier Rausell, Francesc Xavier Gregori i Susana Vallés, realitzen un treball de camp per tal de restaurar i recuperar les tradicionals danses del carrer de Santa Anna a la veïna població de Simat de la Valldigna. A conseqüència d’aquest exercici d’investigació de la cultura tradicional, decideixen formar una agrupació a la ciutat de Carcaixent d’on son originaris els dos últims.

Les Folies comença la seua tasca l’any 1998 amb la recuperació e instauració de les danses del carrer Sant Roc de Carcaixent dins de les festes Patronals, al mateix temps i de la mà d’antigues balladores com Matilde Cuello, Maria ‘la Barraleta’ o les germanes ‘Mantellines’, es recuperà bona part del repertori folklòric carcaixentí, d’entre els que en trobem les Seguidilles, el Bolero Pla, el Ball “per la de l’u”, el Bolero Llís i el Ball de les Llauradores o danses d’escola, junt a la Jota de Nadal, la Malaguenya i la Masurca “de les mantellines” de caire popular, i que el 3 de desembre de 2005 es presentaben a l’Auditori local de l’Antic Convent de Corpus Christi.
També a Carcaixent s’ha treballat en la recuperació de les danses de la Processó de la Mare de Déu d’Aigües Vives, fent un minuciós estudi del seguici antic i mantenint viu cada any al carrer la Dansa dels pastorets i pastoretes, la Dansa de serrans, la Dansa de les xiques peregrines o el Misteri de Santa Bárbara, així com diverses celebracions al voltant d’aquestes festes.

Seguint les petjades dels diversos mestres de balls més reconeguts en el món del ball, com dels seus i les seues deixebles, hem recuperat bona part del patrimoni folclóric que llegaren a poblacions de tota la Ribera Alta i Ribera Baixa, la Safor, o la Costera, mestres com José Pla Penalva o José España Sifre. 

Amb una acurada atenció a la indumentària tradicional valenciana, especialment lligada a la costum decimonónica de finals del segle XIX, hem realitzat actuacions en tota la geografía valenciana així com a diferents comunitats de l’estat espanyol. El Nostre treball d’investigació s’ha centrat també en el montatge d’exposicions monogràfiques de indumentària antiga, joieria tradicional i  de la producció de la seda. Les nostres mostres son fresques, divertides y amb força, representant un ampli i variat conjunt de peces que tenen en les escoles de balls populars de principis del sigle XIX, de la nostra comarca, el seu orige.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s